Dry needling

Dry Needling is het aanprikken van lokale spierverhardingen (‘myofasciale triggerpoints’) met als doel ontspanning te creeëren in de spier.

Dry needling

Wat is dry needling

Dry Needling is het aanprikken van lokale spierverhardingen (‘myofasciale triggerpoints’) met als doel ontspanning te creeëren in de spier. Het effect hiervan is pijnafname in de betreffende spier en het uitstralingsgebied, vermindering van stijfheid en verbetering van de bewegelijkheid van de spieren en de gewrichten. Er wordt gebruik gemaakt van een droge (dry) naald en er wordt dus geen vloeistof ingebracht.

Is Dry Needling acupunctuur?

Nee, bij acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam geprikt, die daar enige tijd in blijven zitten. Bij Dry Needling wordt meestal één naald gebruikt, waarmee kortdurend spieren worden behandeld/aangeprikt. Bij acupunctuur wordt er gewerkt vanuit een energetisch concept: er wordt geprikt in de zogenaamde energiebanen. Bij Dry Needling richten we ons op de myofasciale triggerpoints.

Wat is een triggerpoint en wat voelt u hiervan?

Een triggerpoint is een spierverharding in een spier (‘knoop’), die naast een lokale drukpijn, ook vaak pijn op andere plaatsen in het lichaam kan veroorzaken.

Klachten kunnen zich uiten door:

 • Pijn in een spier met of zonder uitstraling
 • Bewegingsbeperking en/of stijfheid
 • Verminderde kracht bij aanspannen van de spier
 • Soms ook reacties als zweten, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerig zijn of koude handen

Hoe ontstaan deze spierverhardingen?

 • Door een verkeerde beweging of een ongeluk
 • Door langdurig verkeerde houding of overbelasting
 • Langdurig overbelasting met als veelvoorkomend probleem nek-/schouder- en armklachten (zoals bijvoorbeeld RSI)
 • Overbelasting bij sporten
 • Beschadiging van weefsel zoals bij een meniscusletsel of een hernia
 • Langdurige afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld door gipsverband of een Frozen Shoulder
 • Psychologische factoren zoals stress, depressie en vermoeidheid
 • Chronische infecties en allergieen
 • Slaaptekort, slecht slapen

De behandeling

Met de behandeling richten we ons met name op die klachten waarbij spieren vaak langdurig gespannen zijn geweest en daardoor pijnklachten geven zoals hoofdpijn, nek- en schouderklachten (met of zonder uitstraling naar de arm), lage rugklachten (met of zonder uitstraling naar het been) of een tennis- of golfers elleboog. Door het gericht prikken met een naaldje maken we de spierverhardingen los. Doel is het opwekken van een zogenoemd ‘local twitch respons’, waarna deze spier zich meer ontspant. Bestaan de klachten langer, dan zullen we meer spieren aanprikken.

Behandeling niet pijnlijk

Het aanprikken met het naaldje voel je niet of nauwelijks. Het kan dat de spier kort aanspant. Dat gaat zo snel, dat je soms even schrikt. Als je daarbij je bekende pijn voelt, dan is de kans zeer groot dat het aanprikken een positief effect heeft. De spier wordt soepeler, de bewegelijkheid vergroot en de pijn kan direct al minder zijn. Soms krijg je het warm en ga je zelfs een beetje transpireren.

In de eerste behandeling beperken we ons tot het aanprikken van één spier om je reactie te testen. Na het prikken masseren we je spieren en doen we oefeningen om de bewegelijkheid te vergroten. Ook krijg je oefeningen mee naar huis om de verbeterde beweeglijkheid in stand te houden.

Vergoeding Dry Needling

De behandelingen met Dry Needling vallen onder het domein van de fysiotherapie. Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan vallen de behandelingen met Dry Needling hieronder.

Contact

Telefoonnummer

 030 - 688 2239

Adres

Fysiotherapie Poelwaert
Pandora 57-66
3402 HW IJsselstein

Contact