Claudicatio / Etalagebenen

We hebben een speciale behandeling voor mensen met etalagebenen. Dit is een veilige, effectieve behandelmethode onder begeleiding van onze fysiotherapeut.

Claudicatio / Etalagebenen

Etalagebenen

Etalagebenen is de volksterm voor symptomatisch perifeer aterieel vaaltlijden, afgekort PAV, ofwel claudicatio intermittens. Hierbij voeren de slagaders in uw benen te weinig zuurstof aan voor de spieren die je gebruikt om te lopen. Dit komt omdat deze slagaderen vernauwd zijn. Een vernauwing ontstaat door slagaderverkalking. De term etalagebenen is bedacht omdat patiënten zich een houding willen geven als zij noodgedwongen moeten rusten. Zij kijken dan bijvoorbeeld in de etalage van een winkel.

Om wat voor klachten gaat het?

Pijn bij lopen is de belangrijkste waarschuwing van de beenslagaders. Na een eindje lopen krijg je last van de beenslagaders. Na een eindje lopen krijg je last van een krampachtige pijn in een been. Verder lopen lijkt niet meer mogelijk. Na een paar minuten rust gaat het weer over. De pijn zit meestal in de kuit, maar kan ook voorkomen in boven- en of bilspieren. Dit is geheel afhankelijk waar de vernauwing zich bevindt. Sommige hebben alleen last na een flink eind lopen. Bij ernstige vernauwingen treden de problemen al na enkele tientallen meters op en zelfs in rust. Pijn in rust treedt vooral op als de bloeddruk in uw been laag is. Dit komt ‘s nachts in bed voor. In de ergste vorm krijgt je een wond die niet wil genezen. Een deel van de teen of voet kan dan zelfs afsterven.

Looptraining

Door de pijn gaan mensen met etalagebenen op een minder efficiënte manier lopen, wat zuurstof en energie kost. De therapie bestaat uit looptraining onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut en is gericht om de looptechniek te verbeteren en de loopafstand te vergroten. Naast looptraining kan de therapie uit spierversterkende oefenen en of fietsen. Tevens wordt er tijdens de therapie aandacht besteed aan uw leefstijl.

Looptraining in het kort:

 

  • Vergroot je pijnvrije loopafstand.
    het is belangrijk dat je het lopen blijft volhouden, neem de beslissing dat je de rest van je leven structureel tijd vrijmaakt voor jouw looptraining
  • Looptraining leidt in de meeste gevallen tot betere resultaten op de lange termijn dan dotteren.

Voor meer informatie kan je contact opnemen met Mariska. Zij is aangesloten bij het Chronsich zorgnet, waar men samenwerkt met speciaal opgeleide zorgverleners.

neem ook een kijkje voor meer informatie op: www.etalagebenen.nl

Contact

Telefoonnummer

 030 - 688 2239

Adres

Fysiotherapie Poelwaert
Pandora 57-66
3402 HW IJsselstein

Contact